O imprimantă laser este un tip obișnuit de imprimantă care reproduce rapid și la înaltă calitate text și grafică pe hârtie. Precum fotocopiatoarele digitale și imprimantele multifuncționale, imprimantele laser folosesc tehnologia de imprimare xerografică, dar diferă de fotocopiatoarele analogice prin aceea că imaginea este produsă prin scanarea directă cu o rază laser de-a lungul fotoreceptorului imprimantei.

Funcționare: O sarcină electrică este proiectată pe un tambur ce se rotește datorită unui roller primar de sarcină. Tamburul are o suprafață formată dintr-un plastic special. Dispozitive electronice administrează un sistem care scrie pe tambur cu lumină. Lumina face ca sarcinile electrice să dispară din părțile expuse ale tamburului. Suprafața acestui tambur trece printr-o baie de particule fine din pudră uscată de plastic (tonerul). Părțile încărcate electrostatic de pe tambur atrag aceste particule de pudră, după care tamburul pune pudra pe o hârtie care trece printr-un fel de fuzionator (fuser). Fuserul lipește pudra de plastic de hârtie prin intermediul presiunii și a căldurii.

Toate aceste etape se pot realiza prin mai multe posibilități tehnice. Cea mai interesantă poate fi utilizarea de către unele imprimante așa zise cu laser a unui șir liniar de leduri (diode luminescente) pentru a scrie cu lumină pe tambur. Tonerul este format în general din cerneală în care se poate introduce și plastic sau ceară pentru a face ca particulele să se topească când trec prin fuser. Hârtiile pot fi încărcate sau nu cu sarcină de semn opus. Fuserul poate fi un cuptor cu infraroșu. La unele imprimante mai rapide și mai scumpe, fuserul poate fi o lumină de xenon. La alte imprimante fuserul poate fi și o rolă încălzită.

Imprimanta face parte din categoria dispozitivelor periferice de iesire si este folosita pentru transpunerea datelor din calculator pe hartie,un document, o poza sau orice altfel de fisier graphic, un e­mail, un articol, etc. Imprimantele se clasifica dupa mai multe criteri, de exemplu in functie de scop(imprimare/tiparire) si de rapiditate, procedeu, de dimensiunile maxime ale hartiei pe care se imprima si altele. O imprimanta laser este un tip obisnuit de imprimanta care reproduce rapid si la inalta calitate text si grafica pe hartie.

Precum fotocopiatoarele digitale si imprimantele multifunctionale, imprimantele laser folosesc tehnologia de imprimare xerografica, dar difera de fotocopiatoarele analogice prin aceea ca imaginea este produsa prin scanarea directa cu o raza laser de­a lungul fotoreceptorului. Imprimantele cu laser realiezeaza tiparituri de cea mai buna calitate, dar sunt mult mai scumpe, cele mai multe imprimante laser tiparesc doar alb­negru, dar exista si modele mult mai scumpe care pot tipari color. Dupa cum stim rezolutia reprezinta numarul de puncte care pot fi tiparite pe o unitate de suprafata si se exprima in puncte pe inchi (dpi – dot per inch). Evident, cu cat rezolutia este mai mare, cu atat calitatea imaginii tiparite va fi mai buna. In mod normal, rezolutia folosita in cazul unei imprimante laser monocrom este 600 dpi, insa pot exista anumite documente care sa necesite 1200 dpi.

Cel mai raspandit limbaj pentru imprimante in momentul de fata este PCL (Printer Control Language), acesta fiind folosit initial in cazul imprimantelor matriciale. Prima versiune de larga raspandire a fost versiunea 3, care oferea suport doar pentru anumite sarcini simple, iar PCL4 a adus o imbunatatire a suportului pentru tiparirea graficelor. PCL5 ofera facilitati precum scalarea fonturilor si suportul formatelor vectoriale. De asemenea, PCL5 foloseste diferite tipuri de compresie astfel incat se obtinea o crestere considerabila a vitezei de tiparire. PCL5e a adus odata cu el comunicatia bidirectionala, pentru raportarea informatiilor de stare ale imprimantei, insa nu a adus imbunatatirea calitatii de tiparire. PCL6 a fost introdus in anul 1996 si este un limbaj complet rescris. Limbajul PostScript realizeaza o descriere a paginilor in mod vectorial, apoi trimite datele catre imprimanta pentru a fi resterizate. PostScript 1 este un limbaj folosit de editurile mari datorita faptului ca putem transforma imagini de 300 dpi in imagini de 2400 dpi, folosite de masinile de tiparit. O sarcina electrica este proiectata pe un tambur ce se roteste datorita unui roller primar de sarcina. Tamburul are o suprafata formata dintr­un plastic special. Dispozitive electronice administreaza un sistem care scrie pe tambur cu lumina. Lumina face ca sarcinile electrice sa dispara din parțile expuse ale tamburului.
Suprafata acestui tambur trece printr­o baie de particule fine din pudra uscata de plastic. Datorita faptului ca duzele de imprimare de pe capul de imprimare sunt extrem de mici se poate intampla ca pe o parte dintre ele sa se usuce cerneala ceea ce va conduce la o calitate proasta a imprimarii. Deci vom efectua curatarea capului de imprimare pentru a imbunatati calitatea imprimarii.
Imprimanta laser – avantaje și dezavantaje
În ultimii ani, imprimantele laser au evoluat spre modele din ce în ce mai complexe. Laserele au devenit mai performante în ceea ce privește calitatea și viteza de tipărire, mai flexibile din punctul de vedere al conectivității și, foarte important, mai accesibile din perspectiva prețului de achiziție.
5 avantaje ale unei imprimante laser
Viteza de printare a unei imprimante laser poate sa fie pana la de 3 ori mai mare decat a unei imprimante inkjet. Daca o imprimanta inkjet poate printa 4-5 pagini pe minut (ppm) o imprimanta laser poate ajunge la 16 ppm. Calitatea tipăririi – imprimantele laser stau foarte bine și la capitolul tipăririi documentelor text, redând fidel un număr foarte mare de fonturi, indiferent de dimensiunile caracterelor.

Silențiozitatea -deși zgomotul produs de imprimantă nu poate fi considerat un dezavantaj major în cazul unui aparat achiziționat pentru uz personal, în condițiile în care imprimanta este instalată într-un birou, utilizarea ei ar putea perturba concentrarea angajaților. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, imprimantele laser au devenit din ce în ce mai silențioase, avantaj de luat în calcul în cazul în care vrei să o instalezi într-un birou.